• Winkelwagen
    0 Product(en) € 0,00
    • 0 Product(en) € 0,00
​Gratis verzending vanaf € 200,00 ex.btw en verzendkosten in Nederland, uitgezonderd de Waddeneilanden.

Alleen bestaande relaties kunnen op rekening kopen.

 

Categorieën

Welke kabeldikte heeft u nodig voor uw 380V / 400V verlengkabel?

In een krachtstroomkabel zitten meestal 4 of 5 koperen aders waar de stroom doorheen gaat. De grootte van deze aders wordt uitgedrukt in de vierkante millimeters die je ziet als je de ader van de voorkant bekijkt. 

Factoren die de dikte van de aders bepalen zijn:

De stroomsterkte uitgedrukt in Ampère bepaalt de minimale dikte van de kabel, de stroomsterkte wordt bepaald door het opgenomen vermogen van uw apparaten.

Wanneer stroom door een verlengsnoer gaat, ondervindt die stroom weerstand. Gaat er een hoge stroom door een bepaalde diameter dan is de ondervonden weerstand dusdanig dat de kabel warm of zelfs oververhit kan raken. Door de weerstand neemt de stroomsterkte af en hoe langer de kabel hoe hoger de ondervonden weerstand. Als voorbeeld: de aansluitwaarde is 16 Ampère maar door de weerstand van uw kabel blijft er maar 12 Ampère over.
In bepaalde situaties is de omgevingstemperatuur waar de verlengkabel wordt gebruikt van invloed, een kabel die zijn warmte niet kwijt kan raakt eerder oververhit.

PIEKSPANNING

Veel machines vragen bij het opstarten een kortstondig hoog vermogen, de zogenaamde piekspanning. De verlengkabel moet deze piekspanning aankunnen, bij een te dunne kabel is de weerstand te groot waardoor de stroomspanning sterk afneemt.
Deze piekspanningen veroorzaken regelmatig uitval van apparaten waarin een beveiliging zit tegen onderspanning, deze beveiliging signaleert een te lage spanning en laat het apparaat of de machine stoppen. Met name machines die aangestuurd worden door een PLC (computer) zijn hier gevoelig voor.

INDUCTIEVERLIES KABELHASPEL

De kabeltrommel van PowerReel kabelhaspels is geheel van kunststof gemaakt, het vermogensverlies door de invloed van inductie is verwaarloosbaar.

Warmteontwikkeling kabelhaspels

De warmteontwikkeling die vaak ontstaat bij kabelhaspels wordt niet veroorzaakt door de inductie maar doordat de stroomkabel zijn warmte niet kwijt kan. Alle kabels die omringd zijn met andere warme kabels worden daardoor steeds warmer. Alleen de buitenste kabels kunnen hun warmte kwijt. Bij een kabel met voldoende dikke aders is de warmteontwikkeling zeer beperkt. Verlengkabels mogen bij normaal gebruik niet warmer worden dan 60 graden, incidenteel mogen kabels 85 graden worden, bij kortsluiting mag de kabel kortstondig 200 graden heet worden.
Hoe warm een verlengsnoer wordt op een kabelhaspel is sterk afhankelijk van de situatie.

Afgezekerd vermogen

Om te voorkomen dat een verlengkabel oververhit kan raken dient de kabel het afgezekerde vermogen aan te kunnen. Een te dunne verlengkabel kan bij overbelasting brand veroorzaken. Zelfs als er met zekerheid een veel kleiner vermogen wordt gebruikt en de kabel daarvoor geschikt is, is er een potentieel gevaar dat bij een inwendige kabelbreuk sluiting ontstaat en de kabel alsnog brand veroorzaakt. Om die reden is het bij tal van bedrijven zoals in de chemie en offshore verboden om verlengkabels te gebruiken die niet langdurig volledig belast kunnen worden.

Welke kabeldikte is gebruikelijk?

Uit bovenstaande blijkt dat de dikte van de verlengkabel afhankelijk is van een aantal factoren. Een illustratief voorbeeld is de 125A verlengkabel, wij adviseren in de meeste gevallen de H07RN-F 5G50 kabel. Deze kabel heeft vijf aders van 50mm² en een klant van ons die in de off-shore werkt wil deze kabel in de H07RN-F 5G70 uitvoering. Indien u zoekt op het internet naar verlengkabels 125A dan worden er vaak kabels aangeboden met 35mm² aders maar ook met 25mm² aders. Deze kabel wordt verkocht als 125A kabel en is dus niet zonder risico te gebruiken.
 
Stroomsterkte Losse verlengkabel tot 25 meter. Losse verlengkabel tot 50 meter Kabelhaspel tot 50 meter Kabelhaspel langer dan 50 meter
230V 16A 1,5 mm² 1,5 mm² 2,5 mm² 4 mm²
400V 16A 2,5 mm² 2,5 mm² 4 mm² 4 mm²
400V 32A 4 mm² 6 mm² 6 mm² 6 mm²
400V 63A 10 mm² 16 mm² 16 mm² 16 mm²
400V 125A 35 mm² 35 mm² 50 mm² 50 mm²
400V 250A 95 mm² 95 mm² 120 mm² 150 mm²