• Winkelwagen
    0 Product(en) € 0,00
    • 0 Product(en) € 0,00
​Gratis verzending vanaf € 200,00 ex.btw en verzendkosten in Nederland, uitgezonderd de Waddeneilanden.

Alleen bestaande relaties kunnen op rekening kopen.

 

Categorieën

Het zelf samenstellen van een verlengkabel voor krachtstroom is voor iemand met een (elektro) technische achtergrond goed zelf te doen.

Uitleg krachtstroom verlengkabel

Tegenwoordig bestaan de meeste krachtstroom verlengkabels uit vijf aders:
  • L1 : fasedraad 1
  • L2 : fasedraad 2
  • L3 : fasedraad 3
  • N  : de nuldraad
  • Aarddraad : de aardedraad
Bij een vieraderig verlengsnoer vervalt de (blauwe) nuldraad, vooral bij wat oudere aansluitingen zie je een vierpolige aansluiting. Tegenwoordig is deze nul vaak wel noodzakelijk voor de aansturing (230V) van een PLC (printplaat besturing) of andere elektronica.

Helaas zijn er te veel normen voor de te gebruiken kleuren draadaansluitingen. Er zijn niet alleen veel oude normen met hun kleurcoderingen maar ook veel uit het buitenland geïmporteerde kabels, machines en aparaten die weer gebaseerd zijn op een afwijkend gebruik van de kleur van de ader.

Dat lijkt heel verwarrend maar dat valt erg mee. Elke 380V/400V kabel heeft één ader die geel-groen is, dit is de belangrijkste ader! Als deze goed wordt aangesloten is onze veiligheid niet in gevaar.
De andere belangrijke kleur ader is die van de nul, meestal is dit een blauwe ader en in de stekker en contrastekker of contactstop en koppelcontactstop staat bij deze aansluiting de hoofdletter N.

Krachtstroomstekkers monteren

Demonteer de stekker en de contrastekker, bij de meeste CEE-stekkers zijn de polen met de aanduidingen L1, L2, L3, N en Aarddraad in spiegelbeeld van elkaar samengesteld.
Foto